A gyomorfekély egy nyitott seb, amely a gyomor belsejében alakul ki. A jelenlegi gyomorfekély diéta ajánlások azon a kutatáson alapulnak, hogy bizonyos élelmiszerek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek a fekélyek fő okozója, a Helicobacter pylori baktériumok ellen küzdenek.
Az emésztőrendszerre szakosodott orvosok szervezete szerint nincs olyan speciális étrend, amelyet fekélyes embernek kell betartania. Az ételválasztás nem okoz fekélyt és nem súlyosbítja azokat.
A gyomorfekély okai
A fekélyes esetek többségében a kialakulás oka összekapcsolható egy Helicobacter pylori néven ismert bakteriális fertőzéssel, valamint a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők, például aszpirin és ibuprofen rendszeres alkalmazásával.
Gyomorfekély diéta
Mivel ma már ismert, hogy a H. pylori baktériumok fontos okai a fekélyképződésnek, a tudósok azt vizsgálják, hogy milyen ételeknek lehet szerepük a fertőzés elleni küzdelemben. A fekély kezelésére ajánlott antibiotikum, protonpumpa-gátló, és H2 receptor blokkoló gyógyszerek mellett ezen ételek fogyasztása is hasznos lehet a fekélyt okozó baktériumok ellen:
- karfiol
- fejes káposzta
- retek
- alma
- áfonya
- málna
- szeder
- eper
- cseresznye
- paprika
- sárgarépa
- brokkoli
- leveles zöldségek, például a spenót és a kelképoszta
- probiotikumokban gazdag ételek, például joghurt, kefir, és savanyú káposzta.
- olívaolaj, lenmagolaj, szőlőmagolaj, és más növényi alapú olajok
- koffeinmentes zöld tea
- édesgyökér
- fokhagyma
Ha a gyomorfekélyt H. pylori fertőzés okozza, az antioxidánsokban gazdag ételek hasznosak lehetnek. Segíthetnek az immunrendszer védelmében és aktiválásában, valamint a fertőzés elleni küzdelemben. Segíthetnek a gyomorrák elleni védelemben is.
Az ételek, mint az áfonya, a cseresznye és a paprika, tele vannak antioxidánsokkal. A leveles zöldségek, például a kelkáposzta és a spenót, kalciumot és B-vitaminokat tartalmaznak.
A brokkoli szulfafafánt tartalmaz, amely vegyület anti- H. pylori aktivitást mutat. Néhány kutatás azt mutatja, hogy az olívaolajban található zsírsavak fogyasztása is segít a bakteriális fertőzés kezelésében.
Az erjesztett probiotikus ételek, mint például a savanyú káposzta és a kimchi megakadályozhatják az újrafertőződést. A kurkuma jelenleg a fekélyek lehetséges kezelésére is kiterjed.
Egyéb étrend kiegészítők
Ha a fekélyt antibiotikummal kezelik, megfontolandó a probiotikus kiegészítő fogyasztása a gyomorfekély diéta alatt. Ez segíthet csökkenteni az antibiotikumokkal kapcsolatos tüneteket. Javíthatja a gyógyszer hatékonyságát is.
Reflux és a fekély
Néhány embernek, akinek fekélye van, savas refluxban is szenved. Náluk bizonyos ételek ellazíthatják a nyelőcső alsó részét, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizomot. Az gyenge záróizom megkönnyíti a savnak a nyelőcsőbe történő visszafolyását, ami gyomorégést, emésztési zavarokat és fájdalmat okozhat.
Ételek, melyek súllyosbítják a refluxot
- kávé
- csokoládé
- csípős étel
- alkohol
- savas ételek, például citrusfélék és paradicsom
- koffein
- nagyon hideg és meleg ételek
A lefekvés előtt két-három órán belüli étkezés szintén súlyosbíthatja a reflux tüneteit.