A hagyma kalória tartalma rendkívül alacsony, mivel 89%-át víz-, 9%-át szénhidrát alkotja.
A vöröshagyma egy föld alatt növekvő zöldség, melyet világszerte termesztenek. Közeli rokonságban áll a metélőhagymával, fokhagymával, újhagymával és póréhagymával. Az ízesítőként vagy köretként használt hagyma számos konyhában alapvető élelmiszer.
100g hagyma kalória és tápanyag összetétele
A hagyma kalória tartalma alacsony és mellette még egy nagyon egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.
A hagyma ásványi anyag és vitamin tartalma
A hagymában található ásványi anyagok, antioxidánsok és rostok megvédhetik a szív egészségét, javíthatják a szervezet vércukorszint szabályozását és támogathatják az erős csontozatot.
Ez vöröshagymában különösen magas a C-vitamin tartalom, amely az immunrendszer egészségének szabályozásában, a szövetek helyreállításában, a kollagéntermelésben és a vas felszívódásában játszik szerepet. Ezen felül antioxidánsként is működik a szervezetben, megvédve a sejteket az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök által okozott károsodásoktól.
- C-vitamin: 7,4mg 9,3%
- B6-vitamin: 0,12mg 8,6%
- B9-vitamin: 19µg 9,5%
- Foszfor: 29mg 4,1%
- Mangán: 0,129mg 6,5%
- Réz: 0,039mg 3,9%
A hagyma tulajdonságai és jótékony hatásai
Azon túl, hogy a hagyma kalória tekintetében alacsony, számos vitaminnal- és az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
A hagymának számos egészségügyi előnye lehet, elsősorban magas antioxidáns- és kéntartalmú vegyülettartalmának köszönhetően. Antioxidáns és gyulladásgátló hatásuk van, ezért összefüggésbe hozható a rák kockázatának csökkenésével, az alacsonyabb vércukorszinttel és a csontok egészségének fenntartásával.
Vércukor szabályozás
A 2-es típusú cukorbetegség egy igen gyakori egészségügyi probléma, amelyet elsősorban a magas vércukorszint jellemez. Először állatkísérletekkel bizonyították, hogy a hagyma csökkentheti a vércukorszintet, melyet később emberekkel is igazoltak. Egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 90 gramm nyers hagyma elfogyasztása jelentősen csökkenti a vércukorszintet.
A csontok egészsége
Különösen a posztmenopauzás nőknél gyakori egészségügyi probléma az oszteoporózis. Az egészséges táplálkozás az egyik fő megelőző intézkedése. A hagyma védelmet nyújt a csontromlás ellen, sőt növelheti a csontsűrűséget is.
A rák kockázatának csökkentése
A rák egy gyakori betegség, amelyre jellemző a kontrollálatlan sejtnövekedés. Ez a világ egyik vezető haláloka. Megfigyelési tanulmányok összefüggésbe hozták a megnövekedett hagymafogyasztást a különböző típusú rákbetegségek, például a gyomor-, mell-, vastagbél- és prosztatarák kockázatának csökkenésével.
A hagyma fogyasztásának lehetséges hátrányai
Akár rossz lehelethez és kellemetlen testszaghoz vezethet a hagyma fogyasztása. Számos egyéb hátránya miatt ez alkalmatlan lehet néhány ember számára.
Hagyma intolerancia és allergia
A hagyma allergia viszonylag ritka, de a nyers fajtákkal szembeni intolerancia meglehetősen gyakori. Az intoleranciájának tünetei közé tartoznak az emésztési zavarok, például gyomorpanaszok, gyomorégés és gázképződés. Egyes emberek allergiás reakciókat tapasztalhatnak a hagyma érintése miatt, függetlenül attól, hogy allergiásak az elfogyasztására vagy sem.
FODMAP
A hagyma FODMAP-okat tartalmaz, amelyek a szénhidrátok és rostok egy kategóriája. Ezeket sokak szervezete nem tolerálja. Kellemetlen emésztési tüneteket, például puffadást, gázképződést, görcsöket és hasmenést okozhatnak. Az IBS-ben szenvedő egyének gyakran intoleránsak a FODMAP-okkal szemben, így nekik érdemes elkerülni a hagymát.
Szem és száj irritációja
A hagyma előkészítésének és darabolásának leggyakoribb problémája a szemirritáció és a könnytermelés. Vágáskor a hagyma sejtjei könnyezési faktornak nevezett gázt bocsátanak ki. A gáz aktiválja a neuronokat a szemben, amelyek szúró érzést okoznak, majd könnyek keletkeznek, amelyek kiöblítik az irritáló anyagot.
Ha a gyökérvéget vágás közben érintetlenül hagyjuk, az csökkentheti az irritációt, mivel a hagyma alapjában nagyobb koncentrációban vannak ezek az anyagok. Amennyiben folyó víz alatt vágjuk fel a hagymát, az is megakadályozhatja, hogy ez a gáz feloldódjon a levegőben. Ugyanezen gáz felelős a szájban keletkező égő érzésért is, amikor a hagymát nyersen fogyasztjuk. Főzéssel csökken vagy megszűnik az égő érzés.
Veszélyes háziállatokra
Míg a hagyma az emberi étrend egészséges összetevője, egyes állatok számára halálos lehet, beleértve a kutyákat, macskákat, lovakat és majmokat.
A fő bűnösök a szulfoxidok és szulfidok, amelyek a Heinz-testvérszegénységnek nevezett betegséget válthatnak ki. Ezt a betegséget az állatok vörösvérsejtjeinek károsodása jellemzi, ami vérszegénységhez vezet.