A mák kalória tartalma magasnak mondható, mivel nagy részét az egészséges zsírok alkotják, de fehérje is igen jelentős mértékben van jelen benne. A tápanyagtartalmán kívűl pedig egy igazi ásványi anyag bomba a szervezet számára.
A mákot évszázadok óta használják hagyományos gyógymódként. A Földközi-tenger keleti részén őshonos virágai különböző színűek. A virágok által termelt magok kicsik, kerekek és kékesek, világos-sötétszürkék vagy feketék, attól függően, hogy hol termesztik őket. A mákot világszerte használják pékárukban és hagyományos ételekben. Mind a magvak, mind az olajuk különféle egészségügyi előnyöket kínál, a fejfájás és köhögés kezelésétől az asztma és az álmatlanság gyógyításáig.
100g mák kalória és tápanyag összetétele
A mák kalória tartalma is mutatja, hogy nagyon tápláló étel, tápanyag-összetétele pedig kiegyensúlyozott. Kiváló zsír- és rostforrás, mindemellett jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz.
A mák ásványi anyag és vitamin tartalma
Felsorolni is sok, hogy a mák mennyi kifejezetten fontos vitamin és ásványi anyag forrása. Több összetevője is tartalmazza a felnőtt szervezetnek megállapított napi bevitel teljes egészét.
- B1-vitamin: 0,854mg 77,6%
- B6-vitamin: 0,247mg 17,6%
- B9-vitamin: 82µg 41%
- Cink: 7,9mg 79%
- Foszfor: 870mg 124%
- Kálcium: 1438mg 180%
- Kálium: 719mg 36%
- Magnézium: 347mg 92,5%
- Mangán: 6,707mg 335%
- Réz: 1,627mg 163%
- Vas: 9,7mg 70%
A mák különösen gazdag mangánban, amely a csontok egészsége és a véralvadás szempontjából fontos nyomelem. Ez az ásványi anyag abban is segít, hogy a szervezet hasznosítsa az aminosavakat, zsírokat és szénhidrátokat.
Ugyanígy magas a réztartalma, amely a kötőszövet előállításához és a vas szállításához szükséges.
A magvakból hidegen sajtolható mákolaj állítható elő, amely különösen gazdag omega-6 és omega-9 zsírokban. Kis mennyiségben tartalmaz esszenciális omega-3 zsír alfa-linolénsavat (ALA) is. A kutatások általában összekapcsolják az ezekben a zsírokban gazdag étrendet az általános egészségi állapot javulásával és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Ennek ellenére a magas omega-6 és omega-3 arányt tartalmazó étrendek összefüggésbe hozhatók a gyulladások és betegségek fokozott kockázatával. Ezért nem szabad rendszeresen nagy mennyiségű mákolajat vagy más omega-6-ban gazdag olajat fogyasztani.
Egészségügyi előnyei
Bár a mák kalória tekintetében magas, de egészséges telítetlen zsírokban-, és rostban is gazdag. Ennek okán fogyasztásának számos jótékony hatásai lehetnek, beleértve a betegségek megelőzését és az emésztés javítását.
Fájdalomcsillapító vegyületeket tartalmazhat
A mák morfiumot, kodeint, thebaint és más ópium származékokat tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító, nyugtató és elalvást okozó tulajdonságaikról ismertek. Ezek a vegyületek gyakran megtalálhatók az erre a célra szánt gyógyszerkészítményekben. Ezek az alkaloidok jellemzően a mákhüvely tejfehér folyadékában, más néven mák latexben vannak jelen. A mák magvak természetesen nem tartalmaznak ópiumvegyületeket, de a betakarítás során vagy a kártevők okozta károk következtében szennyeződhetnek velük.
Mielőtt az üzletek polcaira kerülnének, a mákot általában megtisztítják, hogy megszabaduljanak az esetleges ópium-alkaloidoktól, amelyekkel kapcsolatba kerülhettek. Lehetséges azonban olyan mosatlan mákot találni és megvásárolni, amely magasabb szinten tartalmazza ezeket az opioidokat. A mosatlan mákot gyakran javasolják bizonyos gyógyszerkészítmények természetes alternatívájaként, azonban számos egészségügyi kockázatot rejt magában, amelyek közül a legsúlyosabb a véletlen halál. Ezért csak orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani.
Erősítheti a szív és a bőr egészségét
A mákolaj különösen gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek jótékony hatással lehetnek a szívre és a bőrre. A kutatások szerint a telítetlen zsírokban gazdag étrend akár 17%-kal is csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A telített zsírok telítetlen zsírokkal való helyettesítése az étrendben különösen előnyös lehet.
Azonban a magas omega-6/omega-3 arányt tartalmazó étrend növelheti a gyulladások és betegségek kockázatát. Emiatt a legjobb lehet elkerülni az omega-6-ban gazdag olajok, köztük a mákolaj rendszeres nagy mennyiségű fogyasztását.
A mákfogyasztás egyéb előnyös hatása
A mákról gyakran mondják, hogy számos egyéb jótékony hatást is kínál, beleértve a jobb emésztést, javítja a bőr és a haj egészségét, valamint kezeli a fejfájást, a köhögést és az asztmát.
A mák rostban gazdag, ami javíthatja a bélrendszer működését és csökkentheti a székrekedést.
Védelmet nyújthat bizonyos betegségek ellen. Az ezekben a magvakban található antioxidánsok megvédhetik a szervezetet a sejtkárosodástól és különböző betegségektől.